Algemene Informatie

Algemene informatie

Om er zeker van te zijn dat inwendig geplaatste gehoorbeschermers (otoplastieken) optimaal functioneren wordt een zogenoemde lektest uitgevoerd. Deze goed reproduceerbare meting geeft zekerheid over de exacte pasvorm van de otoplastiek, het oorstukje dus. Elke geluid van buitenaf kan dan alleen via het dempingsfilter de gehoorgang bereiken.

Tijdens de procedure wordt de ruimte in de gehoorgang, tussen trommelvlies en otoplastiek, met lucht op een overdruk van slechts vijf millibar gebracht. Het geheel wordt vervolgens afgesloten en indien gedurende een periode van vijf seconden de druk in de gehoorgang stabiel blijft heeft de otoplastiek precies de perfecte pasvorm. De bijbehorende software biedt naast de bediening van de lektester de mogelijkheid om het drukverloop gedurende de meettijd grafisch en ‘real-time’ te analyseren. Met het afdrukken van de grafiek kan de audicien voor elk oor van een cliënt een certificaat samenstellen.

De tester heeft geen speciaal onderhoud nodig en hoeft niet regelmatig gekalibreerd te worden. Er zijn twee verschillende typen otoplatiekentesters, of kortweg lektesters, leverbaar:

  • een mobiele Bluetooth® versie (BLT), of Bluetooth® LE versie (BLE), deze werkt op batterijen en kan aangestuurd worden vanuit een smartphone of tablet, maar ook gewoon vanuit een lap- of desktop
  • een vaste USB versie, geen batterijen en aan te sturen vanuit laptop of desktop. Vaak gebruikt in een vaste opstelling, hoewel er ook tablets en zelfs smartphones (zgn. OTGs) zijn die deze USB-versie kunnen aansturen

Deze uiterst snelle en simpele lektest biedt de mogelijkheid om de resultaten vast te leggen in een document, waarmee een optie ontstaat om na een zekere periode, bij een hertest, vast te stellen of de pasvorm nog steeds toereikend is. Hierdoor kan continuïteit ontstaan.

De tester wordt geleverd als een zgn. ‘Black Box’, dat betekent dat alle informatie over gebruik van de tester en de beschrijving van de besturingssoftware, alsmede de software zelf, van onze site, of de relevante Store, moet worden gedownload.